مشوق نقادها بودم نه تهدیدکننده آنها
رییسی در شبکه سه سیما:
مشوق نقادها بودم نه تهدیدکننده آنها
سفر انتخاباتی سید ابراهیم رییسی به ایلام
نامزد دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: از روزی که تصمیم گرفتم در انتخابات شرکت کنم ـ 20 فروردین 96 ـ در آستان قدس حضور نیافتم تا آن آستان پاک بماند.
به گزارش ایسنا، حجت الاسلام و المسلمین سیدابراهیم رییسی در برنامه پاسخ به سوالات جوانان که از شبکه سه سیما پخش شد، گفت: بنده سعی کرده ام از آغاز فعالیت های انتخاباتی مقید به اخلاق باشم، اما به بنده اتهام می زنند که برای تبلیغات انتخاباتی به مردم نبات داده ام، بنده حتی در روز ولادت حضرت امیر (ع) سخنرانی کردم که در آن مجلس 50 دوربین وجود داشت اما تلاش کردم شان اهل بیت را حفظ کنم و تبلیغاتی صحبت نکنم.
وی در پاسخ به این پرسش که در دولت آینده از نظر تقسیم بندی های سیاسی چگونه تصمیم خواهید گرفت تا خواسته ها و توانایی های جوانان تحت الشعاع جناح بندی های سیاسی قرار نگیرد، پاسخ داد: یکی از مشکلات و معضلات کشور را جناح بندی های سیاسی می دانم، به همین دلیل دولتم را فراجناحی تشکیل می دهم و بر اساس کارآمدی مدیران دولتم را انتخاب می کنم، نه اینکه به صورت تیمی و اتوبوسی افراد را با خود بیاورم.
وی وعده داد: از اصلاح طلبان و اصولگرایان خط امامی استفاده خواهم کرد. برای اصلاح طلبان در خط امام همان اندازه ای احترام قائلم که برای اصولگرایان خط امامی ارزش قائل هستم. در دولتم از این افراد کارآمد استفاده خواهم کرد.
این نامزد دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به این پرسش که کاهش تورم تا چه اندازه بر معیشت مردم تاثیرگذار بوده است، گفت: علت تک رقمی بودن نرخ تورم به دلیل رکود است. باید تلاش کرد رکود از طریق هدایت نقدینگی به بخش های مولد اقتصاد از بین برود. حتی اگر با فعال شدن طرح های اقتصادی تورم موجود حفظ شود اتفاق خوبی افتاده است.
وی مدعی شد: رکود در دولت یازدهم رکورد زده است، اما دولت می گوید از رکود عبور کرده است. به نظر بنده باید با مردم صداقت داشت.
رییسی ادامه داد: آقای روحانی در دوران ریاست جمهوری اش گفت عدد و رقم برایم مهم نیست، بلکه باید به جیب مردم نگاه کرد. بنده چون قیمت اقلام خوراکی را دارم عرض می کنم که قیمت برنج، روغن، گوشت گوسفند، گاو و مرغ، خیار و حبوبات بر اساس آمار رسمی دولتی در دولت یازدهم بین 40 تا 133 درصد گران شده است. این افزایش حدود دو برابری قیمت ها موجب کوچک شدن سفره مردم شده است. دولت به جای حل مشکلات مردم به بنده تهمت می زند.
وی ادامه داد: در نشست های انتخاباتی افراد از شهرستان ها آورده می شوند، خب این طبیعی است، اما چرا به فهم و درک جوانان با این سخنان بی احترامی می شود. در قضیه فتنه بسیاری از رادیوهای خارجی گفتند مردم را با نوشابه و ساندویج به خیابان ها آوردند و یا در 9 دی نیز مردم را به میدان آوردند، اما بنده چنین اجتماعاتی را همراه خودم ندارم.
رییسی گفت: جوانان در اجتماعاتشان حرف برای گفتن دارند. شب گذشته ساعت 12 شب در ورامین با تراکم جمعیت بالایی روبرو بودم. در کجای این مملکت در این ساعت چنین اجتماع پرتعدادی وجود دارد.
این نامزد دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به این پرسش که برای تامین مسکن ارزان جوانان چه برنامه ای دارید؟ پاسخ داد: وقتی جوان را به ازدواج تشویق میکنیم باید مسکن آن را هم تهیه کنیم. بنده برای این کار چند راهکار دارم؛ اول آنکه برای دانشجویان خوابگاه های متاهلان را توسعه دهم یا امکان اداره مسکن برای زوج های جوان را فراهم کنیم.
وی ادامه داد: البته این کار اصلی ما نیست، بلکه مسکن سازی باید رونق یابد تا هم اشتغال جوانان تامین شود و هم مسکن آنان ساخته شود. در حال حاضر بیش از 500 هزار نفر در نوبت دریافت وام ازدواج هستند اما به دلیل پرداخت تسهیلات میلیاردی به افراد بدحساب، این افراد نمی توانند به این زودی ها تسهیلات ازدواج دریافت کنند. اگر دو تا از این وام ها به بانک ها برگردد، می توان به راحتی برای 500 هزار جوان در صف تسهیلات پرداخت کرد.
رییسی از افزایش 300 هزار عددی ازدواج پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری وعده داد و افزود: در برنامه ام هم افزایش ازدواج از 700 هزار به یک میلیون ازدواج در سال را پیش بینی کرده ام. این مساله شعار نیست، اما دولتی ها اسم جوانگرایی را می برند اما پاسخ دهند چند درصد مدیران دستگاه ها در این دولت جوان هستند.
وی با اشاره به برنامه هایش برای تولید مسکن، گفت: ساخت یک میلیون مسکن را در برنامه ام دارم که 200 هزار مسکن در روستاها خواهیم ساخت. البته اصلاح بافت های فرسوده و ساخت مسکن برای جوانان را با مشارکت خود مردم دنبال خواهم کرد. در این زمینه بخش خصوصی باید از طریق تسهیلات فعال تر شود. سازوکار تولید انبوه مسکن باید طراحی شود به طور مثال می توان بخش تولید مسکن را از طریق معافیت های مالیاتی حمایت کرد. در جایی که دولت می گوید مسکن ساخته شود، باید تسهیلات مالیاتی پرداخت شود.
رییسی در پاسخ به این پرسش که چه تدبیری برای اشتغال پایدار اندیشیده اید؟ گفت: طبق اعلام مرکز آمار ایران کسی که یک ساعت در هفته شاغل باشد گفته می شود که اشتغال دارد اما بنده این اشتغال را اشتغال ناقص می دانم. یک میلیون تحصیلکرده بیکار داریم که اگر فکری برایشان نشود مشکل پیدا می کنند. خانمی به بنده مراجعه کرد و گفت با همسرم هیچ مشکلی نداریم و بسیار گرم و صمیمی هستیم اما همسرم بیکار است.
وی با یادآوری تاکید قانون بر ساخت مسکن مردم، گفت: قانون بر حل سریع مشکل مسکن مردم تاکید دارد، اما دولتمردان از بنده می پرسند چگونه می خواهید این اشتغال را ایجاد کنید. ما اقتصاد دریایی مان سه درصد است، اما در برخی کشورها 50 درصد است. علاوه بر آن فضای مجازی یک ظرفیت است و در تولید محتوا و برنامه نویسی ظرفیت های خوبی داریم. پاکستان در فضای مجازی بیش از هشت میلیارد دلار درآمد دارد.
به گفته رییسی، استفاده از حوزه های پیشران از جمله مسکن، کشاورزی، صنایع تبدیلی و صنایع و معادن از ظرفیت بالایی برای ایجاد اشتغال مستقیم و غیرمستقیم برخوردار است.
این نامزد دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: اگر بخشی از نقدینگی که در این دولت سه برابر شد در کارگاه های کوچک و متوسط هزینه می شد اشتغال زیادی به وجود می آمد اما این نقدینگی به افراد بدحساب پرداخت شد و به بیکاری دامن زده شد.
وی ادامه داد: علاوه بر اعتبارات داخلی می توان از طریق جذب فاینانس هم اشتغال ایجاد کرد البته منظورم سپردن امور کشور به خارجی ها نیست، بلکه باید در این زمینه با دنیا تعامل برقرار کنیم. ایجاد اشتغال وظیفه دولت است و در دولت کار و کرامت هیچ یک از وزرا در شرکت های خصوصی کار نخواهند کرد و با کار شبانه روزی برای جویندگان، اشتغال ایجاد خواهیم کرد. کار با منت را نمی پسندم بلکه زنان، دختران و جوانان باید با کرامت بر سر کار بروند.
رییسی در پاسخ به این پرسش که اگر رییس جمهور شوید چه برنامه هایی برای رفع چالش ها و آسیب های نسل جوان به ویژه اعتیاد و بزه های اجتماعی خواهید داشت؟ گفت: آسیب های اجتماعی معلول علت هاست و برخورد با علت ها مقدم بر معلول هاست. خانواده کانون موثری در شکل دادن شخصیت جوان است. خانواده می تواند جوان را از محیط اجتماعی نامناسب حفظ کند.
این نامزد دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: علاوه بر خانواده، اشتغال جوانان و فقدان آن در شکل گیری بزه های اجتماعی تاثیر دارد. فقدان شغل در روستاها موجب مهاجرت جوانان به حاشیه شهرها، رفتن آنها به سمت بزه ها و آسیب های اجتماعی می شود. داد بنده و جوانان فارغ التحصیل بیکار نیز همین است. بیکاری های آسیب های فراوانی دارد و باید قطع شود.
به اعتقاد وی، مسائل فرهنگی نیز در شکل گیری آسیب ها و بزه های اجتماعی نقش اساسی دارد.
رییسی ادامه داد: دستگاه های فرهنگی باید الگوهای موفق در حوزه های اجتماعی، صنعتی، کشاورزی، معادن و چهره های موفق دفاع مقدس را الگوسازی و به جامعه معرفی کنند.
وی با انتقاد از عملکرد ستاد مبارزه با موادمخدر، گفت: ستاد مبارزه با مواد مخدر باید به عنوان اتاق فکر، فضای اعتیاد کشور را رصد کند. دستگاه های عضو این ستاد از جمله ناجا و قوه قضاییه به این ستاد گزارش می دهند اما در کف خیابان حقایق دیگری جاری است. رییس این ستاد، رییس جمهور است و زمانی که بنده در دادستانی بودم از ایشان خواستم تا جلسات ستاد را تشکیل دهد اما ایشان این کار را نکرد و بنده به رهبری مراجعه کردم و از ایشان خواستم تا جلسات این ستاد تشکیل شود.
این نامزد دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: البته نمی گویم جلسات ستاد تشکیل نمی شود بلکه منظورم این است که به ریاست جمهور تشکیل نمی شود. در زمان مسئولیت دادستانی ام حداکثر دو بار با حضور رییس جمهور جلسات ستاد مبارزه با موادمخدر تشکیل شد.
وی دولت را موظف به بازپروری معتادان برای بازسازی آنان دانست و افزود: مراکز در برخی شهرها وجود دارد اما به اندازه معتادان نیست.
این نامزد دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به این سوال که برنامه فوری دولت شما برای دسترسی آسان جوانان به وام ازدواج چیست؟ گفت: اکنون وام ازدواج 10 میلیون تومان است که این با پیگیری مجلس و مخالفان دولت انجام شد. این وام باید افزایش پیدا کند. یک بخش، بحث تشکیل زندگی و یک بخش هم بحث اجاره خانه است. جوانان ما در ابتدای ازدواج باید یک سرپناه داشته باشند تا بعد برای ادامه زندگی یک خانه برای خود داشته باشند. مردم همه در این باره کمک می کنند. اگر ما مردم را به حساب بیاوریم و از آنها کمک بخواهیم مشکلات حل می شود، نه اینکه از بیگانگان کمک بخواهیم که بیگانگان سرمایه گذاری کنند. ما با دنیا تعامل داریم اما حل مشکلات را با دست جوانان و مردم امکان پذیر می دانیم.
وی در ادامه بیان کرد: طبق قانون این وام باید 10 میلیون تومان باشد. 500 هزار نفری که در نوبت هستند باید سریعا وام هایشان داده شود، ما این را اجرایی خواهیم کرد، گام دوم در مجلس است. این مبلغ باید افزایش پیدا کند تا مشکل اجاره مسکن حل شود و مساله سوم که زمان بر هم است موضوع مسکن دائمی برای زوج های جوان است.
رییسی در پاسخ به این سوال که چه برنامه ای دارید که در جریان مشکلات جوانان قرار بگیرید؟ توضیح داد: ارتباط با جوانان امر مهمی است. من همیشه به ارتباط مردمی اهمیت زیادی داده ام. همیشه ارتباط با مردم را قوی نگه داشته ام. هفته ای یک روز درب اتاقم را باز می گذاشتم تا هر کسی که می خواهد بیاید و با من صحبت کند. هر شب نماز مغرب را در مسجد اقامه می کردم تا مردم حرفشان را بزنند.
وی با بیان اینکه یکی از دلایلی که نماز را در مسجد اقامه می کردم، حفظ ارتباط مردمی بود، تصریح کرد: همچنین به حضور در مراکز علمی و پژوهشی اهمیت می دادم مخصوصا هنگامی که در سازمان بازرسی کل کشور بودم در محافل علمی حضور پیدا می کردم. کمتر دانشگاهی در کشور وجود دارد که من در آن دانشگاه خود را در معرض سوال دانشجویان نگذاشته باشم. به حوزه هم که می رفتم مدیر حوزه می گفت پاسخ به سوال ها زمان بر است، ولی من می گفتم که صحبت نمی کنم ولی به سوال ها پاسخ می دهم. در مقابل نقدها مشوق نقادها بودم نه تهدیدکننده آنها، نه اینکه الفاظی نسبت به آنها بکار ببرم که در شان آنها هم نیست.
این نامزد دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افزود: بعضی ها به صورت مقطعی مثلا روز 16 آذر در دانشگاه حضور پیدا می کنند، این نگاه خوبی نیست. یک ارتباط واقعی با دانشجو باید وجود داشته باشد. نگاه من به جوانان نگاه شعاری و انتخاباتی نیست، جوانان ما خاطره خوبی در این باره ندارند.
رییسی گفت: درباره تحصیل و نقش آفرینی زنان در اجتماع نیز درباره خانواده خودم هم نسبت به همسرم و دخترانم این موضوع را مورد توجه قرار دادم. این را که گفته بودم در خواستگاری نباید سختگیری باشد خودم هم در خانواده ام اعمال کرده ام. مهریه ما مهرالسنت است. دخترانم هم این را انتخاب کرده اند. در خانه گاهی با فرزندانم بحث می کنم، برای نظرتشان احترام قائلم.
وی در پاسخ به این سوال که برنامه دولت احتمالی شما برای بحران های زیست محیطی و ریزگردها در کشور چیست؟ توضیح داد: 11 استان کشور دچار آلاینده ها و ریزگردها هستند. قانون اساسی می گوید که هر توسعه اقتصادی باید فرع حفظ محیط زیست باشد. گزارشی که 20 سال قبل از شهر اراک درباره آلاینده های کارخانه آلومینیوم شنیده بودم همچنان مردم در این باره گله مندند، یا در خوزستان هم این چنین است. من به آقایان دولتمردان می گویم آیا این مساله قابل درمان بوده است یا خیر؟ یک دفعه هواپیماها به خوزستان آمدند، سه روز به مسائل خوزستان توجه شد و دوباره فراموش شد.
این نامزد دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: اگر مشکل آلاینده های اراک برطرف نمی شود، باید به جای دیگری منتقل شود، اگر که حل می شود و در کنار فعالیت اقتصادی به موضوع زیست محیط هم توجه می شود این دیگر مشکلی ندارد. ما می توانیم مساله ریزگردها را به یک فرصت تبدیل کنیم. می توانیم با برنامه ریزی در حوزه کشاورزی و باغات این موضوع را به یک فرصت تبدیل کنیم. دولت باید به این موضوع توجه کند نه به صورت اقدامات مقطعی. دولت باید در این باره یک اقدام انقلابی کند.
این نامزد دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه این کشور نیازمند یک حرکت جهادی است و دولت مستقر نشان داده که اهل این کار انقلابی نیست، تصریح کرد: حفظ تالاب ها و حفظ محیط زیست از ضرورت هایی است که در دستور کار دولت کار و کرامت قرار گرفته است.
وی در پاسخ به سوال کارشناسی با این مضمون که دولت شما چگونه مانع از شکل گیری فساد اقتصادی سازمان یافته می شود؟ گفت: یکی از مشکلات مهم کشور مساله فساد اقتصادی است. این فساد اقتصادی یک بستر دارد و سر آن در دولت است. این فساد را نباید در قوه قضاییه یا مجلس جستجو کرد، آن را باید در دولت جستجو کرد. مثلا در بانک ها، در مساله اختلاس یا در وزارتخانه ها، در حوزه موافقت های اصولی و غیراصولی یا در مساله امضاهای طلایی که این حوزه را بسیار باید مورد توجه قرار داد، این مراکز فساد را باید زیر نظر قرار داد.
رییسی ادامه داد: اولین شخصی که در دولت باید نسبت به این موضوع حساسیت داشته باشد شخص رییس جمهور است. فساد در دستگاه سیستم را آلوده می کند. ما باید شفاف سازی کنیم. مثلا قراردادهایی که ایجاد می شود در ویترین باشند و همه آن را ببینند و نقد کنند. دومین مساله حساس بودن در زمینه های فساد و برخورد با آنهاست. قاچاق کالا می تواند کاهش پیدا کند. از فضای اینترنت و دیجیتال و سامانه جامع اطلاعات کمک بگیریم تا مسائل مربوط به فساد برطرف شود. آقایان می گویند یک گوشه از این سامانه را فعال کردیم در حالیکه جامع نیست. تخلفاتی با پوشش شرکت ها پیش می آید، شرکت ها نمی توانند خصولتی باشند، شرکت ها باید خصوصی یا دولتی باشند. مشکل کشور ما بعد از 38 سال نباید این موضوعات باشد. این مشکلات با مبانی کاملا قابل حل است.
این نامزد دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به این سوال مردمی مبنی بر اینکه سه اولویت اقتصادی شما در حوزه جوانان چیست؟ توضیح داد: اولین اولویت توجه به دغدغه شغل جوانان است. کار متناسب با کرامت برای جوانان مساله مهمی است. نکته دوم مساله ازدواج آنهاست که باید زمینه تشکیل خانواده برای جوانان فراهم شود. مساله سوم مساله مسکن است. مسکن برای زوج های جوان بسیار مهم است. بسیاری از جوانان ازدواج نمی کنند و وقتی از آنها سوال می پرسند که چرا؟ می گویند که مشکل مسکن داریم. تسهیلات مسکن دغدغه سومی است که از سوی دولت باید برطرف شود.
وی در پاسخ به این سوال مبنی بر اینکه مناطق مرزی و مناطق جنگ زده کمتر نسبت به مناطق مرکزی توسعه به خود دیده، برنامه شما برای ایجاد توسعه در این مناطق چیست؟ گفت: توجه به مناطق غربی یا مناطق شرقی و مرزهای کشور و همچنین برنامه ریزی و ایجاد اشتغال توسط دولت در این مناطق بسیار مهم است. مساله قاچاق کالا در مناطق مرزی یک مشکل است البته مساله کولبری و اینکه یک فردی برای گذران زندگی خود و خانواده اش یک جنسی را کولبری می کند این مشکل کشور ما نیست، مشکل ما ورود 110 کانتینر کالای قاچاق در جلوی چشمان همگان است که با آن برخورد نمی شود. بیش از 18 میلیارد دلار قاچاق کالا وجود دارد. کشاورزی را در این مناطق باید فعال کرد. برخی از این مناطق مرزی بخش های صنعتی هستند که آنها را باید فعال کرد. مثلا در همین بندرعباس در کارخانه آلومینیوم کارگران می گفتند که بخش خصوصی برای آنها مشکلاتی ایجاد کرده است. قرار بود واگذاری به بخش خصوصی با توانمندی بخش خصوصی همراه باشد. ما در این بخش ها می توانیم صنایع را فعال کنیم.
رییسی در پایان این ویژه برنامه انتخاباتی تلویزیونی در یک دقیقه پایانی خطاب به جوانان کشور، گفت: جوانان عزیز و برومند می توانید یک زندگی بانشاط، هدفمند و با کرامت را رقم بزنید. خود تصمیم بگیرید و روز 29 اردیبهشت شما انتخاب می کنید. یا از وضع موجود رضایت دارید که مانعی ندارد یا اگر فکر می کنید مشکلات زیادی برای جوانان وجود دارد که ما هم این چنین فکر می کنیم نیاز به تصمیم گیری شما دارد. جوانان یا بازنشستگان، زنان خانه دار و دختران، با حضور شما مشکلات حل می شود. امام می گفتند که ما جوانان را باور داریم. هر حوزه و میدانی که جوانان حضور داشته اند سربلند بیرون آمده اند. حضور جوانان می تواند در بالندگی کشور موثر باشد. ان شاءالله دولتی با اراده الهی و رای مردم رقم بخورد. ما می توانیم کشوری بدون فقر، بدون بیکاری و فساد داشته باشیم. باید به جوانان میدان داده شود تا نشاط بر زندگی مردم حاکم شود.