اصلاحطلبان در پی "بررسی ریشه" غیاب زنان در کابینه روحانی
غیاب زنان در میان وزیران پیشنهادی کابینه دوازدهم، در کنار نادیده گرفتن اهل سنت، بیشترین انتقادها را متوجه حسن روحانی کرده است. از مراجع شیعه به عنوان عامل اصلی سهیم نکردن زنان و اقلیتها در کابینه سخن میرود.
محمدرضا عارف خواستار "بررسی ریشه" غیاب زنان در کابینه پیشنهادی روحانی شده است
محمد رضا عارف، رئیس شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان، روز جمعه (۲۰ مرداد/ ۱۱ اوت) با اشاره به غیاب زنان در کابینه پیشنهادی جدید، خواستار "بررسی ریشه" آن شد.
رئیس فراکسیون امید مجلس گفت: «امروز جهان به سمتی رفته که برخی کشورها برای کاهش تنشها وزیر دفاع خود را از زنان انتخاب میکنند، اما امروز در کابینه ما یک زن هم نیست که باید بررسی شود ریشه آن در کجاست.»
محمدرضا عارف همچنین با انتقاد از پایین نگه داشتن نرخ مشارکت زنان در پستهای دولتی افزود: «راهبرد زنان مشخص است و آن افزایش نرخ مشارکت زنان در عرصههای مختلف است.»
عارف پیشتر نیز در واکنش به بیتوجهی عملی روحانی به نیمی از جمعیت کشور، انتظار برآوردهنشده اصلاحطلبان را "حداقل" یک زن در جمع وزیران کابینه عنوان کرده و گفته بود که نمیتواند "شخصا دلیل خاصی" برای غیاب زنان در کابینه بیابد.
به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید
زهرا صدراعظم نوری، دبیر مجمع زنان اصلاحطلب نیز همزمان با عارف از سهم اندک زنان در دولت روحانی انتقاد کرد و گفت: «انتظار میرفت سهم زنان در دولت بیش از وضعیت فعلی باشد.»
این فعال اصلاحطلب در عین حال افزود: «اگر چه انتظار داشتیم سهم زنان در دولت بیش از این باشد، با این حال حضور زنان در دولت و مجلس و شوراها موجب تحقق بخشیدن بخشی از خواستههای زنان شده است.»
وزیران پیشنهادی روحانی در یک نگاه
وزارت اطلاعات
محمود علوی گزینه پیشنهادی برای وزارت اطلاعات است. او در کابینه پیشین نیز این سمت را بر عهده داشت. او یکی از وزرایی بود که پیش از ارائه فهرست روحانی بسیار احتمال میرفت که همچنان در کابینه باقی بماند. علوی دکترای فقه و مبانی حقوق اسلامی دارد و چند دوره به عنوان نماینده در مجلس شورای اسلامی حضور داشته است. او همچنین یکی از نمایندگان مجلس خبرگان رهبری است.
صادق زیباکلام، تحلیلگر و استاد علوم سیاسی نیز غیاب وزیر زن در کابینه روحانی را "باعث ناراحتی مردم" خواند و گفت: «همانطور که انتظار میرفت زنان، اهل تسنن و کردها در کابینه حضور ندارند و این موضوع باعث ناراحتی همه مردم و حتی من شده است، اما ناراحتی من نسبت به بقیه متفاوت است، زیرا من از ابتدا انتظار نداشتم که این اقشار در کابینه حضور داشته باشند.»
"پیام متفاوت" معرفی وزیر زن
زیباکلام در تحلیل چشمپوشی رئیس جمهوری ایران از معرفی وزیر زن، این احتمال را مطرح کرده که «خود روحانی بنا بر مصالحی نخواسته است که وزیر زن در کابینهاش وجود داشته باشد، چرا که ممکن بود اسباب کدورت اصولگرایان تندرو و روحانیون و علمای مذهبی را به وجود آورد و باعث برانگیخته شدن حساسیت آنها شود و از این رو روحانی تعمدا وزیر زن معرفی نکرده است.»
به گفته صادق زیباکلام، غیاب وزیر زن در کابینه روحانی "باعث ناراحتی همه مردم" شده است
از نظر این تحلیلگر سیاسی «معرفی دو معاون و یک دستیار ویژه زن بسیار متفاوت با معرفی یک وزیر زن میباشد، چرا که پیام این دو با هم متفاوت است.»
حسن روحانی بهرغم وعدههای خود و نیز درخواست ۱۷۵ نماینده مجلس، هیچ وزیر زنی را در فهرست کابینه پیشنهادیاش قرار نداد. بدین ترتیب سهم زنان در دولت دوم روحانی تاکنون تنها سه زن در سطح معاونت و دستیاری رئیس جمهور بوده است: معصومه ابتکار و لعیا جنیدی به ترتیب در مقامهای معاونت امور زنان و خانواده و معاونت حقوقی رئیس جمهور و شهیندخت مولاوردی در سمت دستیار روحانی در امور حقوق شهروندی.
به نظر میرسد که فشار مراجع سنتی شیعه نقشی تعیینکننده در غیاب وزیران زن داشته؛ فشاری که رهبر جمهوری اسلامی هم به ندرت در برابر آن ایستاده و چه بسا از آن استقبال هم میکند. علی خامنهای گرچه حضور زنان در "مناصب اجرایی" را مجاز شمرده، اما "افتخار" به آن را "انفعال در برابر گفتمان غربی" دانسته است.
بیشتر بخوانید: کالبدشکافی کابینه دوم حسن روحانی
نهایت تلاش روحانی و تیم او، خود را در سخنان اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور نشان داد که چهارشنبه گذشته گفت: «رئیس جمهور در جلسه امروز دولت تاکید کرد که پذیرفتهشده نیست که وزرا معاون خانم نداشته باشند. بنابراین اطمینان میدهیم که از زنان مجرب و تحصیلکرده به تعداد قابل توجهی در دولت دوازدهم استفاده کنیم. رئیس جمهور در این موضوع جدی است و من هم پیگیری خواهم کرد.»
چنانچه وزیر پیشنهادی علوم هم که هنوز معرفی نشده، از میان مردان برگزیده شود، تنها وزیر زن تاریخ جمهوری اسلامی کماکان مرضیه وحید دستجردی، وزیر بهداشت دولت دوم احمدینژاد، خواهد ماند که تازه او هم به خاطر اختلاف با رئیس جمهوری وقت، از مقامش کنار گذاشته شد.